Treceți la conținutul principal

Relaxează-te la birou!

Relaxează-te la birou!

Suntem din toate părțile bombardați cu rețete de slăbit, informații despre crema-minune care ne face să arătăm cu 10 ani mai tineri și vitaminele care ne oferă energie cât pentru doi. Nu există din păcate nici o reclamă la TV despre efectele meditației asupra psihicului sau alte tehnici de relaxare pe care le putem integra în programul nostru zilnic. 

Va invit să planificăm împreună pe agenda zilei câteva tehnici de relaxare cu efecte spectaculoase atât asupra fizicului, cât și a psihicului.
Modul în care ne începem ziua dă tonul întregii zile. Uitați așadar măcar o zi de plecatul în goană și mâncatul unui chifle în lift. Vă invit să vă treziți cu cel puțin o oră înainte de a pleca de acasă. Nu știm întotdeauna exact cum va decurge ziua și până la ce oră se prelungește tocmai de aceea este important să ne acordăm timp pentru activitățile care ne fac plăcere la primele ore ale zilei. Așa știm sigur că acestea au fost acoperite și mai mult decât atât ne oferă o stare de spirit pozitivă. Modul în care arătăm și ne îmbrăcăm ne poate influența de asemenea starea de spirit. Întrucât nu sunt o specialistă în materie de modă și stil îl voi cita pe unul din autorii mei preferați de cărți de dezvoltare personală, Dr. Wayne Dyer, „Atitudinea este cea mai importantă, așa că ar fi bine să alegeți una pozitivă!“  

Planificați pauze pe parcursul activității. 5-10 minute în care ascultați o melodie preferată, vă uitați pe fereastră sau pur și simplu respirați. Respirați conștient preț de 2-3 minute. Vă garantez că are un efect minunat de deconectare. Un alt exercițiu este să inspirați adânc și să expirați prin a scoate sunetul „Aaaaaaaaaaaaa“. O să simțiți o vibrație în zona pieptului, gâtului și a capului. Aceasta ajută să vă eliberați de energia negativă. 
  

Cărțile de colorat pentru adulți sunt minunate în pauzele scurte în care vrem să ne deconectăm de tot ce este în jur. La birou, acasă, pe bancă în parc, cărțile de colorat sunt indicate chiar și celor care resping din start pictatul sau desenatul pe motiv că „nu au talent“. Coloratul este o modalitate prin care ne stimulăm creativitatea și ne (re)întoarcem la copilul din noi. Printre cei care au adus pe piață aceste cărți se numără și Itsy Bitsy. Întrebată ce anume a inspirat-o să vină în sprijinul adulților cu aceste produse, Nadia Tătaru, Director General Itsy Bitsy, a răspuns: „Cărțile de colorat pentru adulți sunt o formă de art-terapie la care poți apela atunci când ești stresat, te doare capul, ești confuz sau nervos, vrei să găsești soluții la o problemă sau te simți trist. Colorarea unui desen limpezește mintea, deschide inima, îți aduce o stare de bine, idei noi și gânduri pozitive. Adulții/părinții sunt copii în sufletul lor, iar activitatea de a colora este una care hrănește sufletul, îi încarcă cu energie foarte repede și îi remontează rapid pentru a fi disponibili și apți de muncă“. Ei bine efectul terapeutic al coloratului a fost resimțit și de Mirela Stere, HR Manager Macromex. „Prima carte de colorat pentru adulți a ajuns la mine dintr-o joacă, dar nu și dintr-o întâmplare. Da, ne place să ne jucăm, să călătorim în timp dar nu doar în viitor ci și în trecut, în timpurile în care eram copii, în care nu exista trebuie ci doar vreau... Așa că, m-am înarmat cu culori și am pornit în lumea contururilor și a formelor, căutând să le dau sens și culoare. Și nu neg efectul terapeutic al acestei activități. Pentru mine, stresul atunci când apare este incolor. Ori pentru un desen este nevoie de foarte multe culori pe care să le îmbini cu plăcere și migală, ca să dai viață unei mici părți din imaginația ta. Pentru mine, coloratul este asemeni drumului pe care a pornit Dorothy spre vrăjitorul din Oz. Pe măsură ce colorezi te miri de ce îți apare, dar la final, înțelegi tot sensul drumului“, spune Mirela. 

 Sunt nenumărate studiile care confirmă efectele benefice pe care le are meditația asupra organismului. Reducerea mâncatului pe fond emoțional, a consumului excesiv de tutun și alcool și a stărilor depresive sunt doar câteva dintre efectele pozitive. Meditația poate fi realizată și în timpul pauzelor (nu este neapărat să dureze 30 de minute sau o oră), de dimineață sau după încheierea activității. Laura Pissea, Vocațional and Career Advisor în cadrul Dareto, practică meditația de 10 ani și a observat cum aceasta poate fi extrem de utilă chiar și în rezolvarea relațiilor conflictuale de la locul de muncă. „Poate cel mai important element pe care l-am descoperit meditând este că reușești să devii mai obiectiv. Să zicem că te confrunți cu o problemă, o situație conflictuală pe care o ai cu șeful. În astfel de situații cele mai bune soluții apar prin obiectivare. Prin meditație reușești să te detașezi de situația în care ești implicat și să o vezi din afară, emoțiile negative nu mai au putere și îți lasă spațiu pentru a privi obiectiv și a găsi soluții înțelepte, benefice și adecvate. Astfel de aici aș extrage două calități pe care le poți cultiva prin meditație: detașare și obiectivare. Meditația îți oferă mai multă forță interioară. Ai puterea de a depăși situațiile neplăcute cu mai mult calm, cu înțelepciune și cu mai multă fermitate, fără a fi agresiv“.
  
Au trecut mai mult de 12 ore de când suntem activi, iar o metodă eficientă de relaxare atât la nivelul fizicului, cât și a psihicului pe care o recomand este o ședință de masaj. „Masajul alături de alte terapii ne poate ajuta să reintrăm în contact cu corpul, cu ființa noastră ca întreg (trup, psihic și spirit). Varietatea tipurilor de masaj face ca în funcție de ceea ce vrem să obținem (relaxare, echilibrare, reducerea durerilor, mobilitate) să fie destul de ușor să alegem ceea ce ni se potrivește de pe piață. Astfel, întâlnim masajul suedez de relaxare, masajul cu toate formele - Yumeiho, masajul cu pietre fierbinți și o multitudine de alte forme. Alte terapii complementare sunt: acupunctura, presopunctura, Soul Body Fusion, Reiki, reflexoterapie sau terapia Bowtech. Pentru obținerea unor rezultate bune, dincolo de tehnici și metode, contează foarte mult unde și cine, așadar compatibilitatea cu locul și terapeutul”, completează Gabriel Dumitriu, terapeut pentru terapii complementare cu o experință în domeniu de 12 ani.

A  fost o zi absolut minunată. Ați început ziua cu lucruri care vă fac plăcere, ați făcut mișcare,  ați fost creativi, v-ați întărit puterea de concetrare și v-ați relaxat toți mușchii înainte de culcare. Acordați-vă câteva minute pentru a trece în revistă această zi. Mulțumiți pentru această zi. Este timpul să vă refaceți printr-un somn liniștitor.


Sursa: revista HR Manage_februarie 2016

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rade de noi

Mi s-a intamplat de multe ori sa fiu prinsa in supararea mea. Sa vin acasa, absenta, cu capul aglomerat de ganduri, sa intru in baie si sa dau drumul la apa ca sa ma spal pe maini si asa cum eram eu concentrata sa ma stropesc direct in fata cu sapun. Moment in care s-au despartit norii de deasupra mea, am inceput sa rad si sa imi dau seama ca nu ma ajuta cu nimic faptul ca stau incruntata si suparata. Maine viata o sa rada iar de noi stropindu-ne in fata cu ceva! :))


Universul are grija sa primim cat putem duce. Si se pare ca de fiecare data cand primim "teme" tot mai grele de rezolvat fac parte din planul nostru de evolutie. Mai greu este sa le vedem de fiecare data cu detasare si ca pe o binecuvantare (mai ales cand este vorba de boala, griji financiare, probleme de familie, pierderi etc) si sa ne amintim ca vor conta mai tarziu si ca sunt de fapt oportunitati de a invata.


In loc de concluzie, va invit la ras! Este verificat, de fiecare data cand sunt intr-o cearta sau in…

Viata

Imi amintesc de perioada adolescentei si "grijile" pe care le aveam. Un examen, un cos iesit pe fata fix inainte de intalnire, o cearta cu parintii pe tema banilor de buzunar sau de spatiul privat... Au trecut anii si imi vine sa rad in hohote cand ma gandesc. Uneori imi vine sa pling in hohote cand imi dau seama ca lumea adultilor nu este mereu la fel de amuzanta cum este cea a copiilor. Asa imi vine uneori sa ma intorc la scoala, sa fiu copil, sa-mi faca buni o supa cu galusti buna si sa ma lase in camera mea cu o carte in mana sa o tocesc... 

Cand eram copil cred ca mi-am imaginat viata in nenumarate feluri. Nu stiu cat la suta din imaginatia mea a devenit si realitate. Uneori viata m-a surprins in cele mai minunate feluri, alteori m-a izbit si trezit la realitate cu o galeata de apa rece, ca pana la urma de fiecare data sa se indure de mine si sa-mi ia capul in maini, m-a iertat precum o mama si mi-a dat putere sa merg mai departe.

Pablo Picasso spunea asa de frumos “The o…

Maternitate