Treceți la conținutul principal

Relaxează-te la birou!









Relaxează-te la birou!

Suntem din toate părțile bombardați cu rețete de slăbit, informații despre crema-minune care ne face să arătăm cu 10 ani mai tineri și vitaminele care ne oferă energie cât pentru doi. Nu există din păcate nici o reclamă la TV despre efectele meditației asupra psihicului sau alte tehnici de relaxare pe care le putem integra în programul nostru zilnic. 

Va invit să planificăm împreună pe agenda zilei câteva tehnici de relaxare cu efecte spectaculoase atât asupra fizicului, cât și a psihicului.
Modul în care ne începem ziua dă tonul întregii zile. Uitați așadar măcar o zi de plecatul în goană și mâncatul unui chifle în lift. Vă invit să vă treziți cu cel puțin o oră înainte de a pleca de acasă. Nu știm întotdeauna exact cum va decurge ziua și până la ce oră se prelungește tocmai de aceea este important să ne acordăm timp pentru activitățile care ne fac plăcere la primele ore ale zilei. Așa știm sigur că acestea au fost acoperite și mai mult decât atât ne oferă o stare de spirit pozitivă. Modul în care arătăm și ne îmbrăcăm ne poate influența de asemenea starea de spirit. Întrucât nu sunt o specialistă în materie de modă și stil îl voi cita pe unul din autorii mei preferați de cărți de dezvoltare personală, Dr. Wayne Dyer, „Atitudinea este cea mai importantă, așa că ar fi bine să alegeți una pozitivă!“  

Planificați pauze pe parcursul activității. 5-10 minute în care ascultați o melodie preferată, vă uitați pe fereastră sau pur și simplu respirați. Respirați conștient preț de 2-3 minute. Vă garantez că are un efect minunat de deconectare. Un alt exercițiu este să inspirați adânc și să expirați prin a scoate sunetul „Aaaaaaaaaaaaa“. O să simțiți o vibrație în zona pieptului, gâtului și a capului. Aceasta ajută să vă eliberați de energia negativă. 
  

Cărțile de colorat pentru adulți sunt minunate în pauzele scurte în care vrem să ne deconectăm de tot ce este în jur. La birou, acasă, pe bancă în parc, cărțile de colorat sunt indicate chiar și celor care resping din start pictatul sau desenatul pe motiv că „nu au talent“. Coloratul este o modalitate prin care ne stimulăm creativitatea și ne (re)întoarcem la copilul din noi. Printre cei care au adus pe piață aceste cărți se numără și Itsy Bitsy. Întrebată ce anume a inspirat-o să vină în sprijinul adulților cu aceste produse, Nadia Tătaru, Director General Itsy Bitsy, a răspuns: „Cărțile de colorat pentru adulți sunt o formă de art-terapie la care poți apela atunci când ești stresat, te doare capul, ești confuz sau nervos, vrei să găsești soluții la o problemă sau te simți trist. Colorarea unui desen limpezește mintea, deschide inima, îți aduce o stare de bine, idei noi și gânduri pozitive. Adulții/părinții sunt copii în sufletul lor, iar activitatea de a colora este una care hrănește sufletul, îi încarcă cu energie foarte repede și îi remontează rapid pentru a fi disponibili și apți de muncă“. Ei bine efectul terapeutic al coloratului a fost resimțit și de Mirela Stere, HR Manager Macromex. „Prima carte de colorat pentru adulți a ajuns la mine dintr-o joacă, dar nu și dintr-o întâmplare. Da, ne place să ne jucăm, să călătorim în timp dar nu doar în viitor ci și în trecut, în timpurile în care eram copii, în care nu exista trebuie ci doar vreau... Așa că, m-am înarmat cu culori și am pornit în lumea contururilor și a formelor, căutând să le dau sens și culoare. Și nu neg efectul terapeutic al acestei activități. Pentru mine, stresul atunci când apare este incolor. Ori pentru un desen este nevoie de foarte multe culori pe care să le îmbini cu plăcere și migală, ca să dai viață unei mici părți din imaginația ta. Pentru mine, coloratul este asemeni drumului pe care a pornit Dorothy spre vrăjitorul din Oz. Pe măsură ce colorezi te miri de ce îți apare, dar la final, înțelegi tot sensul drumului“, spune Mirela. 

 Sunt nenumărate studiile care confirmă efectele benefice pe care le are meditația asupra organismului. Reducerea mâncatului pe fond emoțional, a consumului excesiv de tutun și alcool și a stărilor depresive sunt doar câteva dintre efectele pozitive. Meditația poate fi realizată și în timpul pauzelor (nu este neapărat să dureze 30 de minute sau o oră), de dimineață sau după încheierea activității. Laura Pissea, Vocațional and Career Advisor în cadrul Dareto, practică meditația de 10 ani și a observat cum aceasta poate fi extrem de utilă chiar și în rezolvarea relațiilor conflictuale de la locul de muncă. „Poate cel mai important element pe care l-am descoperit meditând este că reușești să devii mai obiectiv. Să zicem că te confrunți cu o problemă, o situație conflictuală pe care o ai cu șeful. În astfel de situații cele mai bune soluții apar prin obiectivare. Prin meditație reușești să te detașezi de situația în care ești implicat și să o vezi din afară, emoțiile negative nu mai au putere și îți lasă spațiu pentru a privi obiectiv și a găsi soluții înțelepte, benefice și adecvate. Astfel de aici aș extrage două calități pe care le poți cultiva prin meditație: detașare și obiectivare. Meditația îți oferă mai multă forță interioară. Ai puterea de a depăși situațiile neplăcute cu mai mult calm, cu înțelepciune și cu mai multă fermitate, fără a fi agresiv“.
  
Au trecut mai mult de 12 ore de când suntem activi, iar o metodă eficientă de relaxare atât la nivelul fizicului, cât și a psihicului pe care o recomand este o ședință de masaj. „Masajul alături de alte terapii ne poate ajuta să reintrăm în contact cu corpul, cu ființa noastră ca întreg (trup, psihic și spirit). Varietatea tipurilor de masaj face ca în funcție de ceea ce vrem să obținem (relaxare, echilibrare, reducerea durerilor, mobilitate) să fie destul de ușor să alegem ceea ce ni se potrivește de pe piață. Astfel, întâlnim masajul suedez de relaxare, masajul cu toate formele - Yumeiho, masajul cu pietre fierbinți și o multitudine de alte forme. Alte terapii complementare sunt: acupunctura, presopunctura, Soul Body Fusion, Reiki, reflexoterapie sau terapia Bowtech. Pentru obținerea unor rezultate bune, dincolo de tehnici și metode, contează foarte mult unde și cine, așadar compatibilitatea cu locul și terapeutul”, completează Gabriel Dumitriu, terapeut pentru terapii complementare cu o experință în domeniu de 12 ani.

A  fost o zi absolut minunată. Ați început ziua cu lucruri care vă fac plăcere, ați făcut mișcare,  ați fost creativi, v-ați întărit puterea de concetrare și v-ați relaxat toți mușchii înainte de culcare. Acordați-vă câteva minute pentru a trece în revistă această zi. Mulțumiți pentru această zi. Este timpul să vă refaceți printr-un somn liniștitor.


Sursa: revista HR Manage_februarie 2016

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lose Your Job, Find Yourself! - " Dream big - Call it a "blue sky" moment : Make a list of everywhere you'd wa nt to work. Regardless of pre-requisites, catalog the gigs that would "make your heart sing "___http://www.fastcompany.com/3005920/3-steps-getting-awesome-getting-canned Mi-a atras atentia si pentru ca eu insami sunt intr - o reorientare profesionala la cateva sute de grade :)) dar am constatat ca este mai potrivita o insiruire de incercari si aleger i decat blocajul intr -un loc/pos t.
Este pentru prima data cand traiesc intr-un oras in care am tot felul de experiente cu natura :))) Dimineata, pe la 5 asa cand unii dintre noi pornim deja catre job, in majoritatea zilelor, luna este maaaaaare si frumoasa; intr-o dimineata am fost intampinata de o brascuta care sarea pe trotuar, in alta de un iepure care trecea strada, uneori cand imi pregatesc ceaiul vad din bucatarie veverite care se catara in copaci... Apoi in apropierea jobului este un raulet pe care mai vezi din cand in cand plutind o rata :)) Apoi toti copacii astia care parca au explodat!!!!! flori albe, roz, rosii, magnolii, flori de primavara.... Am momente mai ales cand conduc catre o anumita parte a orasului, renumita pentru zona verde, cand simt ca ma ia valul si poate pierd volanul furata la propriu de peisaj!!! :)) Iar mai nou am trait experienta gradinaritului! am plantat flori, capsuni, am tuns pentru prima data iarba si ... in general am udat tot ce se poate uda chiar si cand nu e nevoie :)) Atentie! F
In ultima vreme am parte de tot felul de surprize placute. De fapt, nu este o surpriza faptul ca am parte de surprize, chiar mi-am dorit acest lucru : ) Aseara cand asteptam autobuzul, m-am trezit in fata ochilor cu un autobuz condus de insusi Mos Craciun, vesel si tanar, iar autobuzul sau era foarte frumos decorat: luminite albastre, beteala in jurul barelor, jucarii prinse cu funde de scaune, globuri imprastiate peste tot, muzica si muuulta energie pozitiva si doua Craciunite (nu genul acela sexi de Craciunita, ci stilul Doamna Craciunita) care strangeau bani pentru nu stiu ce.  A fost interesant sa observ reactia oamenilor care se urcau in acest autobuz magic, care ne purta in lumea recunostintei si a bunatatii! Absolut toti au calatorit cu zambetul pe buze si au fost surprinsi intr-un mod placut si … au donat. PS: De incercat (e verificata si de mine : )) : La finalul unei zile vizualizati cum anume s-a desfasurat ziua. Dupa ce parcurgeti tot filmul si retraiti ziua avet