Treceți la conținutul principal
Una dintre revelatiile mele despre comunicare a avut loc in aceasta vara. Eram cu o buna prietena intr-o poiana foarte draguta din Herastrau. Prietena mea incepuse fix in ziua respectiva un experiment – NU VORBEA. Avea un carnetel (in caz de urgenta scria) insa incerca pe cat posibil sa se faca inteleasa prin gesturi, mimica, limbajul trupului. La prima vedere parea un joc copilaresc, mai ales cand o sunai pe mobil si iti raspundea o colega de la job. Insa nu era un joc. Era un exercitiu de intarire a vointei, rabdarii si capacitatii de ascultare.
Am stat cu ea vreme de 2 ore in poiana si… am vorbit : ))  I-am povestit ce mi se intampla in perioada respectiva, am simtit-o implicata, am inteles ce i se intampla si ei… Eu ii rosteam gandurile! Conversatia a fost marcata doar de vocea mea. A fost prima data cand am simtit ca avem o conversatie atipica. Si totusi am simtit interactiune, comunicare, reciprocitate. Am fost fascinata!  
Si cand ma gandesc cate e-mail-uri am scris pana acum si de cate ori parca pur si simplu nu ne intelegem intre noi!!!! De cate ori nu v-ati regasit in situatia de a spune ceva si de a primi un raspuns la cu totul altceva?!! Oameni care nu asculta, oameni care citesc printre randuri, in diagonala… De cate ori nu am ajuns sa avem conflicte din cauza comunicarii deficitare? De cate ori nu ne-am suparat partenerul prin ceea ce am zis? De cate ori nu am strigat ca ajungem AICI din lipsa de comunicare?! Si totusi… pare usor! Pare o joaca toata treaba asta cu comunicarea.

Acum traiesc o altfel de experienta legata de comunicare. Ati auzit de Romano-Germano-Englezo ceva?! : ) Traducere: M-am lovit cu capul de bariera de limba. Vreau sa ma fac inteleasa, dau din maini, rostesc, inteleg, uneori nu inteleg o boaba… Vreau sa invat, imi place sentimentul pe care il am cand rasfoiesc dictionarul si imi notz cuvinte noi, cand am revelatii si gasesc asemanari intre limbi, cand un cuvant e foooarte frumos gandit si suna altfel decat in limba mea materna. Alteori pur si simplu nu inteleg de ce am fost creati sa fim impreuna si nu vorbim toti aceeasi limba!

Si pentru ca vorbim despre comunicare, in aceasta perioada citesc o carte scrisa de Jacques Salome – acest om drag mie, descoperit destul de tarziu, om care a studiat si studiaza in continuare tot ce tine de comunicare, interactiune si relatii. Nici nu conteaza cum se numeste cartea, va recomand sa cititi tot ce va pica in mana din bibliografia sa si nu veti regreta!


  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lose Your Job, Find Yourself! - " Dream big - Call it a "blue sky" moment : Make a list of everywhere you'd wa nt to work. Regardless of pre-requisites, catalog the gigs that would "make your heart sing "___http://www.fastcompany.com/3005920/3-steps-getting-awesome-getting-canned Mi-a atras atentia si pentru ca eu insami sunt intr - o reorientare profesionala la cateva sute de grade :)) dar am constatat ca este mai potrivita o insiruire de incercari si aleger i decat blocajul intr -un loc/pos t.
Este pentru prima data cand traiesc intr-un oras in care am tot felul de experiente cu natura :))) Dimineata, pe la 5 asa cand unii dintre noi pornim deja catre job, in majoritatea zilelor, luna este maaaaaare si frumoasa; intr-o dimineata am fost intampinata de o brascuta care sarea pe trotuar, in alta de un iepure care trecea strada, uneori cand imi pregatesc ceaiul vad din bucatarie veverite care se catara in copaci... Apoi in apropierea jobului este un raulet pe care mai vezi din cand in cand plutind o rata :)) Apoi toti copacii astia care parca au explodat!!!!! flori albe, roz, rosii, magnolii, flori de primavara.... Am momente mai ales cand conduc catre o anumita parte a orasului, renumita pentru zona verde, cand simt ca ma ia valul si poate pierd volanul furata la propriu de peisaj!!! :)) Iar mai nou am trait experienta gradinaritului! am plantat flori, capsuni, am tuns pentru prima data iarba si ... in general am udat tot ce se poate uda chiar si cand nu e nevoie :)) Atentie! F
In ultima vreme am parte de tot felul de surprize placute. De fapt, nu este o surpriza faptul ca am parte de surprize, chiar mi-am dorit acest lucru : ) Aseara cand asteptam autobuzul, m-am trezit in fata ochilor cu un autobuz condus de insusi Mos Craciun, vesel si tanar, iar autobuzul sau era foarte frumos decorat: luminite albastre, beteala in jurul barelor, jucarii prinse cu funde de scaune, globuri imprastiate peste tot, muzica si muuulta energie pozitiva si doua Craciunite (nu genul acela sexi de Craciunita, ci stilul Doamna Craciunita) care strangeau bani pentru nu stiu ce.  A fost interesant sa observ reactia oamenilor care se urcau in acest autobuz magic, care ne purta in lumea recunostintei si a bunatatii! Absolut toti au calatorit cu zambetul pe buze si au fost surprinsi intr-un mod placut si … au donat. PS: De incercat (e verificata si de mine : )) : La finalul unei zile vizualizati cum anume s-a desfasurat ziua. Dupa ce parcurgeti tot filmul si retraiti ziua avet